Logo
Print this page

Třebešín ve 3D nebo snad 4D?

A je to tu - po delší pauze tady máme další příspěvěk do rubriky Design Stars a je to opravdu velké. Jde o kompletní 3D model naší průmyslovky v programu Cinema 4D, který si osvojují naši studenti během studia třetího a čtvrtého ročníku. Jak to tedy celé bylo? Více se dozvíte přímo od autora projektu - Jana Bendy ze 4.D.

 Začnu tím, kde jsem se vůbec s aplikací Cinema 4D poprvé setkal. Bylo to na Třebešíně, ve střední průmyslové škole, kde tento rok maturuji. Během třetího ročníku jsme se rozhodovali mezi odbornými zaměřeními API/CDM, já jsem si vybral API - aplikovaná informatika. Zaujala mě 3D grafika, jelikož již dříve jsem se zabýval Virtual tuningem a mohu říci, že jsem byl již na slušné úrovni, ale pak přišla Cinema 4D a VT šlo stranou. Stačilo pár hodin předmětu API a byl jsem Cinemou téměř "posedlý". Dnes toho vůbec nelituji. 

jan benda

Ve 4. ročníku začal předmět žákovský projekt, p. profesor zadal práci, jejíž náplní mohl být i projekt na volné téma. Já jsem měl od začátku jasno, že budu modelovat v Cinemě. Nastala ovšem otázka co budu modelovat. Nakonec jsem si vybral modelování kompletního exteriéru školy, krom dílen a Domova mládeže, k nimž jsem nezískal dostatek výkresových podkladů. Proč jsem si vlastně vybral zrovna školu? Odpověď je jasná - výzva a hodně silná záliba v modelování v softwaru Cinema 4D. Z počátku jsem si myslel, že jsem si vzal moc velké sousto, ale po pár hodinách modelování jsem se "rozjel" a už to všechno šlo jak na drátkách. Ovšem ke konci už mě to přestávalo bavit, ono cca. 109 hodin modelování jednoho modelu se musí někde projevit a to nejsou započítány rendery, u nichž jsem strávil také nějaký čas. Samozřejmě během projektu byla i kritická místa, například modelování atria (kinosálu), texturování oken a závěrečné rendrování. Něco málo k texturování - bohužel jsem si velmi ztížil práci a kopíroval každé okno zvlášť, místo abych použil například instance. Ale chybami se člověk učí. A závěrečné rendrování, to byl přímo oříšek. Zpočátku jsem měl problém s uložením renderu. Nevím proč, ale když jsem nastavil automatické ukládání po renderu, bylo vše v pořádku, ale když jsem dorenderoval Cinema z ničeho občas spadla. Každopádně mohu říci, že práce byla dle mého názoru náročná nejvíce časově. Když vynechám kritická místa, šla práce od ruky a ani mi nepřišlo, že to bylo přes 100 hodin práce.

Určitě se modelováním v Cinemě budu věnovat i po maturitě a kdyby byla možnost rád bych se tím i živil. Bohužel, podle mého názoru je v ČR Cinema trochu neviditelná, ale kdybych mohl, rád bych se podílel na tom aby se situace změnila. Možná se mýlím, ale je to můj názor a kdyby se naskytla lákavá nabídka spojená s programem Cinema 4D, určitě bych neváhal. Dokonce jsem měl poslední dobou choutky si dát další takový osobní projekt a to vymodelovat kompletní a detailní model Titaniku, třeba se k tomu někdy dostanu, ale teď je na první místě maturita.

autor textu: Jan Benda - 4.D 2011/2012

Vybrané ukázky

skola ve 3d
skola ve 3d
skola ve 3d
skola ve 3d
skola ve 3d
skola ve 3d
skola ve 3d
skola ve 3d
skola ve 3d
skola ve 3d

kompletní fotogalerie ZDE

 

Krátky dotazník:

  1. Jak dlouho pracuješ v programu C4D?
    V programu pracuji od 3. ročníku, takže přibližně rok a půl.
  2. Kolik času jsi nad svým modelem strávil?
    Tato otázka padla i prezentování modelu, bylo to přes 100 hodin bez rendrů. Rendry mi zabraly, když to tak sečnu plus mínus 20 hodin.
  3. Která místa byla pro modelování nejtěžší?
    Samozřejmě bylo více věcí co mě trošku zbrzdilo, ale asi nejtěžší bylo modelování Atria (kinosálu), dále texturování a závěrečné rendery, jinak to šlo celkem hladce.
  4. Plánuješ nějaký další rozvoj modelu?
    Rozvoj modelu již neplánuji, jedině kdyby mě škola požádala o přimodelování Domova mládeže a dílen, protože tyto části v modelu nejsou.
  5. Budeš se modelování věnovat i po ukončeni studia na naší škole?
    Modelování určitě nechci pověsit na hřebík, takže se tomu budu věnovat i nadále a dokonce bych si dovedl představit se tím živit.
 

Kontaktní údaje:

Email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

WWW: janbenda.wz.cz

Mob: 728 126 443

FB: facebook.com/jendikbendik

 

Last modified onpondělí, 04 březen 2013 23:37
Rate this item
(2 votes)
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.