Logo
Print this page

Od modelu k realitě Featured

protivaCesta od reálného objektu - tentokráte přenosné požární stříkačky PS 8 - k 3D modelu je většinou dlouhá a složitá. Výsledek ale téměř vždy stojí za to. To je i případ naší modelářské soutěže Design Star a modelů, které se v ní prezentují. Dnes máme to potěšení se podívat, jak vznikal model, s nímž se do soutěže přihlásil student 4. ročníku oboru ICT Radek Protiva a obsadil první místo v katerogii CGI (tedy tzv. volného počítačového modelování). Teď již ale článek přímo od Radka, který by mohl být motivací pro vaše vlastní modelářské projekty.

 

 Jak to všechno začalo? Prvotním rozhodnutím byla ve druhém ročníku volba zaměření, kdy jsme si měli vybrat – CDM nebo API (neboli CAD resp. CGI modelování). Volba byla vcelku jednoduchá, již nějakou dobu jsem pracoval s programem SolidWorks a nějaké to zadávání drážkování, výběru,… mne moc nenaplňovalo, i když jsem v tom byl vcelku dobrý. Spíše mě zaujala Cinema 4D (jako 3D CGI modelář). Po zhlédnutí motivačního videa, kde projíždí formule 1 celým vymodelovaným městem, mne velmi nadchla a začaly se mi rodit myšlenky, co by všechno šlo v programu vytvářet.


Po zvolení zaměření API jsme se nejdříve seznamovali s programem a následně po zadání práce i pracovali na samostatných projektech. První rok – celý třeťák - to spíše vypadalo, že všichni plníme jen to, co se po nás opravdu chce a doma jsme nic jiného nedělali. I já jsem mezi takové patřil, který si plnil jen školní povinnosti a nezdokonaloval se sám doma. Ale všechno se to následně změnilo a mne to začalo bavit.


Na začátku modelování hasičské stříkačky byla akce se sborem, kde jsme fotografovali stroje na 140. výročí našeho sboru dobrovolných hasičů. To už jsem si říkal, že by to byl dobrý úspěch i zkouška, zda jsem schopný něco takového vytvořit a hlavně jestli mě to bude bavit. Při vytváření jenom samotného rámu jsem si „ osahal ‘‘ program z jiného pohledu než ve škole a začal jsem modelovat takovým způsobem, až jsem se sám divil, jak mne to nadchlo. Nejdříve to moc dobře nešlo a ani model nevypadal podle mých představ, ale řekl jsem si „ vždyť to takhle ve skutečnosti vůbec nevypadá a ani by to nemohlo fungovat‘‘. Tak jsem se pustil do opravdového modelování reálného modelu tak jak vypadá a pracuje v skutečnosti.


protiva hasicska strikacka PS8Kdyý už jsem došel k závěru a nastal proces renderování, nebylo to až tak jednoduché jak se na začátku zdálo. Prvotní rendery fotografií se povedly, ale když jsem se chtěl pustit do vytváření videa, nastaly problémy. Především u tvorby cesty kamery a načasování tak, aby kamera ani jednou neztratila model a následné renderování videa, kdy se stávalo i to, že při vytváření - po 12 hodinách Cinema dokázala napsat: Stala se chyba, Cinema 4D neodpovídá:) Nádherná to věta, která se dokázala objevit i jen při pootočení modelem. Záchranou byl pan profesor Frýbert, který mi pomohl s modelováním částí, u kterých jsem si nebyl jistý jak provést a hlavně mi umožnil vytváření videa na školních počítačích, které byly přeci jen o něco výkonnější. Nesmím také zapomenout na pana profesora Nermuta, který mi velmi pomohl s tvorbou prezentace a jejich důležitých částí tak, aby byla zajímavá a dokázala zaujmout. Celkový dík samozřejmě patří panu profesorovi Janišovi, který mne seznámil a uvedl do programu Maxon Cinema 4D v rámci výuky předmětu API.

Více informací o daném modelu naleznete v článku o soutěži Design Star 2012

 

 

protiva prace PS8 - wire render  protiva prace stikacka PS8 - wire svicky 

KRÁTKÝ DOTAZNÍK:

Jak dlouho pracuješ v programu C4D?
V programu Cinema 4D pracuji již 2 roky, ale aktivně pracuji až teď tento poslední rok.


Kolik času jsi nad svým modelem strávil?
Čas se nedá spočítat jedná se určitě o více než 100 hodin bez ohledu na rendrování, modeloval jsem každou volnou chvíli.


Která místa byla pro modelování nejtěžší?
No když si položím tuto otázku, tak asi každý díl na jeho začátku když se opravdu musel podobat skutečnosti.


Plánuješ nějaký další rozvoj modelu nebo nějaký další projekt?
V tuto chvíli žádný model v tvorbě nemám, spíše se učím na blížící se maturitu, ale chtěl bych zkusit model hasičského vozu Praga V3S i s nářadím.


Budeš se modelování věnovat i po ukončeni studia na naší škole?
Modelování spíše ve vlastním volném čase ale, kdyby se naskytla i pracovní příležitost tak bych se jí asi nebál.

Last modified onpondělí, 03 červen 2013 23:31
Rate this item
(2 votes)
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.